Bezienswaardigheden in Oslo

De lange historie van Oslo als hoofdstad van Noorwegen heeft verschillende interessante monumenten, kerken en andere bezienswaardigheden opgeleverd. De meeste van deze hoogtepunten van Oslo zijn op loopafstand van elkaar te vinden in het centrum van de stad, voor sommige bezienswaardigheden moet je wat verder buiten het centrum zijn.

Op deze pagina bieden we informatie over de bezienswaardigheden in Oslo die voor jou als Oslo-bezoeker de moeite waard kunnen zijn.

Regel je tickets en tours in Oslo

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Oslo bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Oslo.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Oslo
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Oslo via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Oslo via GetYourGuide

Koninklijk paleis

De eerste heerser van het huis Bernadotte, Jean-Baptiste Jules Bernadotte, nam omstreeks de eerste helft van de negentiende eeuw als vorst zijn intrede in het koninklijk paleis van Oslo. Als Zweedse koning wist deze van oorsprong Franse militair legers aan te voeren, waaronder die die verantwoordelijk waren voor onder andere de ‘Slag bij Leipzig’. Niet veel later kon hij als Karel III Johan naast Zweden ook Noorwegen aan zijn lijstje toevoegen. Het koninklijk paleis van Oslo, wat beter bekend staat als ‘Kongelige Slottet’ werd zijn residentie en is sindsdien altijd in functie van koninklijke residentie gebleven. Het ontwerp van het paleis werd gemaakt door de Deense architect Hans Detlev Franciscus von Linstow. Het realiseren van dit ontwerp nam vele jaren in beslag en wist pas de voltooiing te bereiken na het overlijden van Karel III Johan. Niet zo lang geleden, tijdens het bewind van Harald V van Noorwegen, hebben er nog ingrijpende verbouwingen in het paleis plaatsgevonden. Tijdens de zomermaanden, wanneer de koninklijke familie meestal op vakantie is, wordt het paleis deels opengesteld voor het publiek. De wisseling van de wacht, die elke dag om 13.30 uur plaatsvindt, is wel het gehele jaar te aanschouwen. Het koninklijk paleis van Oslo is te vinden aan het eind van de ‘Karl Johans Gate’.

Het statige koninklijk paleis van Oslo.

Dom van Oslo

Aan het eind van de zeventiende eeuw werd de Dom van Oslo aan het Stortorvetplein gebouwd. ‘Vår Frelsers kirke’ zoals de dom destijds werd genoemd, was de derde en belangrijkste kathedraal van Oslo. Het huidige uiterlijk van de Evangelisch-Lutherse hoofdkerk en ook het interieur is grotendeels verkregen na de wederopbouw in de negentiende eeuw. Voor deze reconstructie werd het talent van de Duitse architect Alexis de Chateauneuf ingezet. Later hebben er nog een aantal aanpassingen en renovaties plaatsgevonden. De laatste werd omstreeks 2006 uitgevoerd onder leiding van architect Marianne Gulliksen. Hierbij kreeg met name de dakconstructie veel aandacht. De Dom van Oslo is een kenmerkend bouwwerk in de binnenstad. Het wordt nog altijd dankbaar gebruikt tijdens verschillende koninklijke gelegenheden, waaronder het huwelijk van prins Haakon en zijn Mette-Marit. In het interieur zijn prachtige muurschilderingen van Hugo Lous Mohr te bewonderen die volledig tot hun recht komen dankzij de lichtinval van de prachtige glas-in-lood ramen. Deze raamwerken werden gerealiseerd door het multitalent Emanuel Vigeland.

De Dom van Oslo

Stortinget

De Zweedse architect Emil Victor Langlet kreeg in de tweede helft van de negentiende eeuw de opdracht tot het ontwerpen van het huidige parlementsgebouw ‘Stortinget’. Het werd een succes die nog altijd veel aanzien geniet. En het was voor Langlet de aanzet tot zijn succesvolle loopbaan als architect. Het parlementsgebouw Stortinget, wat letterlijk ‘de grote onderhandeling’ betekend, laat zich omschrijven als een mix van stijlen zoals je die in Italië en Frankrijk treft. De binnenkant van het parlementsgebouw is op gezette tijden te bezoeken. Tijdens de zomermaanden is dit meestal in de weekenden. Tijdens deze één uur durende tour krijg je de kans om de Storting Chamber, the Historical Hall, Te Eidsvoll Gallery, the Central Hall en the Staircase Hall te bezoeken. Het is verstandig om je gratis kaartje op tijd te reserveren.

Stortinget: het parlementsgebouw van Noorwegen.

Bygdøy

Ten westen van het centrum van Oslo ligt het schiereiland Bygdøy. Dit culturele eiland is bij uitstek een geschikt uitstapje als je op zoek bent naar boeiende musea. Er zijn maar liefst zes vooraanstaande musea te bezoeken, waaronder het Fram Museum, Kon-Tiki Museum, Viking Ship Museum, het Holocaust Center en Norsk Folkemuseum-Norwegian Museum of Cultural History. Daarnaast staat het schiereiland Bygdøy ook bekend als recreatiegebied waar je aan het strand kunt liggen of een balletje kunt gooien. Sporters gebruiken het dan ook dankbaar om in de openlucht hun sporten zoals wandelen, hardlopen en fietsen te beoefenen. Dagjes mensen genieten er vooral van de diversiteit op het eiland. Tussen maart en oktober is er een rechtstreekse ferry verbinding ‘Bygdøfergene’ die elke twintig tot dertig minuten vertrekt vanaf City Hall Pier 3 naar de populaire musea op het schiereiland.

Karl Johans Gate

Naar aanleiding van de bouw van het koninklijke paleis, werd ook de weg hiernaartoe aangelegd. De Karl Johans Gate is een lange statige straat in het centrum van Oslo met als eindbestemming de koninklijke residentie. Het is dan ook voor de hand liggend dat de naam een verbinding is aan de opdrachtgever van het paleis ‘Karel III Johan van Noorwegen’. Aan de Karl Johans Gate bevinden zich nog een aantal prachtige en indrukwekkende gebouwen. Denk hierbij aan de Universiteit van Oslo, het parlementsgebouw Storting, het Nationaal Theater en de Dom van Oslo. Doordat de Karl Johans Gate eveneens aan het centraal station van Oslo ligt, is dit ook vaak het beginpunt voor vele toeristen die de stad bezoeken. In de straat en de vele zijstraten hiervan zijn tevens gezellige barretjes, restaurants en winkels te vinden.

Karl Johans Gate is de hoofdstraat van Oslo

Akershus

Het dertiende eeuwse kasteel van Oslo staat bekend als Akershus of Akershus slott. Ergens aan het eind van de dertiende eeuw werd er door koning Håkon V de opdracht gegeven tot het bouwen van vesting. De vele aanvallen die de stad moest ontberen vroeg om een forse versterking op deze strategische plek in Noorwegen. In de opvolgende eeuwen werd het Akershus groter en aangepast naar de wensen uit die tijd. Het heeft daarbij nooit de militaire functie verloren. Daarnaast zijn er twee militaire musea te bezoeken en is er een koninklijk mausoleum gevestigd, waar verschillende leden van het koninklijke huis geplaatst zijn. Inmiddels is het Akershus een bezienswaardigheid van de stad Oslo. Bezoekers kunnen het kasteel dagelijks bezoeken.

Het middeleeuwse Akershus

Drøbak

Het dorpje Drøbak is een uitermate populaire bestemming in Noorwegen. Jaarlijks komen hier dan ook duizenden toeristen die een bezoek aan Oslo combineren met de bezienswaardigheden in dit dorp. Met name tijdens de zomermaanden is Drøbak erg geliefd. De ondergaande zon en de relaxte sfeer van het dorp komen dan volledig tot hun recht. Maar ook tijdens de wintermaanden, wanneer de vorst toeslaat, is Drøbak een vermelding waard. Het water ligt dan vol brokstukken van ijs en het witte landschap steekt prachtig af aan de horizon. Het wordt namelijk niet voor niets ‘Kerststad’ genoemd. Boeiende en interessante bezienswaardigheden in Drøbak zijn het fort Oscarsborg, het Drøbak Akvarium, de vele kunstgaleries, het kersthuis ‘Julehuset’ en musea als Kroketønna Boat Motor Museum en het Lutefisk Museum.

Grünerløkka

Eén van de meest gezellige en levendige wijken van Oslo is Grünerløkka. Dit stadsdeel bevindt zich ten noordoosten van het centrum en ten noorden van het ‘Oslo Sentralstasjon’. Grünerløkka staat met name bekend om het bruisende uitgaansleven, hippe restaurants en de alom aanwezige kunst. Het wordt dan ook wel het kunstcentrum van Oslo genoemd. Kunstgaleries poppen hier als paddenstoelen uit de grond. Behalve kunst kun je je hier ook tegoed doen aan lekker eten, het bezoeken van een show of rondstruinen op de zondagmarkt in het Birkelunden park. Een wandeling door dit stadsdeel zal je zeker bevallen. Vergeet vooral niet de overdekte Mathallen Foodhall Oslo te bezoeken.

De gezellige wijk Grünerløkka

Vigelandspark

Beelden uit het Vigelandspark

Holmenkollen

Op ongeveer zes kilometer ten noorden van Oslo bevindt zich de skischans Holmenkollenschans op de gelijknamige berg. Sinds het einde van de negentiende eeuw worden hier bloedstollende wedstrijden gehouden onder schansspringers. Het hoogtepunt hiervan was tijdens de Olympische Winterspelen van 1952. Het Holmenkollen Ski Festival is een populaire aangelegenheid. Tijdens dit jaarlijkse meerdaagse festijn worden er diverse wedstrijden gehouden en staan de avonden in het teken van feest. Vanaf het uitkijkplatform kun je met eigen ogen de diepte aanschouwen waarvandaan uiteenlopende wintersportliefhebbers op de latten naar beneden glijden. Het uitzicht over de gehele regio is er fenomenaal. In het Holmenkollen Ski Museum, wat onder de schans te vinden is, kun je vervolgens de meer dan vierduizend jaar oude geschiedenis over skiën ontdekken. En wil je eens ervaren hoe het is om van de Holmenkollen schans te glijden? Dan is een bezoek aan de Ski Simulator Holmenkollen echt iets voor jou.

Aker Brygge en Tjuvholmen

Twee buurten die tegenwoordig samen één geheel vormen zijn Aker Brygge en Tjuvholmen. Vroeger legden hier schepen aan om hun goederen te laden en te lossen, tegenwoordig is dit één van de modernste delen van Oslo waar men komt om te winkelen, te eten en te drinken. De strak vormgegeven appartementen hier zijn door de perfecte ligging zeer gewild en daarom ook vrij prijzig. Het kloppend hart van Aker Brygge is de wandelboulevard Stranden waar vooral op zonnige en warme dagen veel locals en toeristen komen om van het leven te genieten.

Stranden in Aker Brygge en Tjuvholmen

Nationaal Theater

Aan de bekende Karl Johans Gate bevindt zich het nationale theater van Oslo. Het monumentale ‘Nationaltheatret’ vindt zijn oorsprong in 1899. Op één september van dat jaar werd namelijk het nationale theater geopend voor het publiek. Het verving hiermee het Christiania Theater. Het ontwerp is te danken aan Henrik Bull, een Noorse architect en ontwerper. Inmiddels heeft het Nationaltheatret van Oslo naam en faam opgebouwd en staat al meer dan honderdtwintig jaar aan de top. Wanneer je niet in de gelegenheid bent tot het bezoeken van een voorstelling, dan kun je een rondleiding overwegen. Een combinatie hiervan is natuurlijk ook mogelijk. Tijdens je rondleiding kom je alles te weten over de geschiedenis, de aanwezige kunst, het podium en Henrik Ibsen. Deze laatstgenoemde was een toneelschrijver die wordt beschouwd als de grondlegger van het modernistische drama.

Nationaal Theater van Oslo

Nobel Fredssenter

Een hele bijzondere plek in Oslo is die waar het Nobel Fredssenter is gelegen. Het Nobel Vredescentrum is een instituut wat gewijd is aan de Nobelprijs voor de vrede. Dit museum laat de bezoekers kennismaken met Alfred Nobel en zijn visie. Doormiddel van tijdelijke exposities en rondleidingen krijg je de kans om te reflecteren op oorlogen, vrede en andere conflicten in de wereld. Voor kinderen tussen de zes en tien is er een aparte route uitgezet die ontwikkeld is om ze te enthousiasmeren. Samen met Fred & Toca Loca ontdekken zij op ontspannen wijze uiteenlopende onderwerpen die centraal staan in het Nobel Fredssenter.

Opera

Sinds 2008 heeft Oslo een hypermodern stukje architectuur waarin het Noors Nationaal Opera en Ballet zich huisvest. ‘Operahuset i Oslo’ heeft een mooi plekje gekregen aan de Oslofjord, ten zuid-oosten van de stad. Wanneer het weer het enigszins toelaat, dan verzamelen de mensen zich vanzelf aan de rand van de Opera bij het water. Het van wit marmer gemaakte gebouw werd ontworpen door het architectenbureau Snøhetta en uitgevoerd onder leiding van Trond Terald Lundevall. Het ontwerp is gebaseerd op een ijsschots, waardoor landschap, architectuur en kunst prachtig samenkomen. De opera van Oslo is van binnen net zo indrukwekkend als dat de buitenkant doet vermoeden. Doordat de ruimtes weinig conventioneel zijn, zijn ze even dynamisch als mysterieus te noemen.

Opera van Oslo