Handig om te weten

Goed voorbereid op reis gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Oslo op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.

Een goede reisgids over Oslo of Noorwegen kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Alarmnummers

In Noorwegen zijn er drie verschillende alarmnummers die gratis te bereiken zijn vanaf vaste en mobiele telefoons:
Brandweer 110
Politie 112
Ambulance 113

Ambassade

Op het moment dat je consulaire hulp nodig hebt in Oslo, bijvoorbeeld omdat je je paspoort of ID-kaart verloren bent, dan kun je contact opnemen met de lokale ambassade.
Dit zijn de contactgegevens van de Nederlandse ambassade in Oslo:
Oscarsgate 29
0352 Oslo
Telefoon 233 33 600
Fax 233 33 601

Apotheken

Voor veel medicijnen heb je in Noorwegen een recept nodig. Gebruik je bepaalde medicijnen dan kun je het beste voldoende voor je gehele reis naar Oslo (en eventueel verder in Noorwegen) meenemen. Indien u medicijnen nodig hebt waarvoor u geen verplicht voorgeschreven recept in uw bezit hebt, dan zult u eerst een dokter moeten bezoeken. In Oslo zijn sommige apotheken 24 uur per dag open.

Documenten

Tussen Nederland en Noorwegen vinden er geen grenscontroles plaats. Beide landen horen tot het zogenaamde Schengengebied waarbij er sprake is van vrij vervoer van mensen en goederen. Omdat ook Noorwegen een identificatieplicht kent en omdat vervoerders zoals luchtvaartmaatschappijen en veerboten erom kunnen vragen, is het wel zo handig om een geldig paspoort of ID-kaart mee te nemen als je naar Oslo reist.

Elektriciteit

In Noorwegen wordt een vergelijkbaar stroomnetwerk met dat van Nederland gebruikt. Dus ook 220/230 volt en met identieke stopcontacten. Je hebt voor je reis naar Oslo dan ook geen wereldstekker nodig.

Stopcontact in Oslo (dat weleens schoongemaakt mag worden)

Fooien

Over het onderwerp fooien in Noorwegen (of specifiek Oslo) lees je tegenstrijdige berichten. Sommige sites melden dat in restaurants en bars een fooi van 5 tot 10 procent vrij gebruikelijk is. Wat ze vaak vergeten te vermelden is dat het absoluut geen plicht is en dat men je er niet op aankijkt als je minder of helemaal geen fooi geeft. Als je met ene creditcard betaalt dan kun je de fooi direct op de machine invoeren. Let op: je voert het totaalbedrag in dat je wilt betalen, dus inclusief de fooi.

Geld

Noorwegen doet niet mee aan de euro. Het land behoort immers niet tot de Europese Unie. De officiële munteenheid is de Noorse kroon (NOK of Nkr). Een kroon (in het Noors ‘krone’) is onderverdeeld in 100 øre. Papiergeld is er in de vorm van 50, 100, 200, 500 en 1000 kronen. Die laatste zullen niet zo snel door een geldautomaat uitgespuwd worden. muntgeld is er als 50 øre, 1 kroon, 5 kronen, 10 kronen en 20 kronen. Het muntje van 50 øre zul je niet zo snel in handen krijgen. De euro is geen wettig betaalmiddel in Noorwegen. Je zult er daarom, op een enkele uitzondering na, niet mee kunnen betalen in Oslo. Als je ergens wel met de euro kunt betalen dan is dat vrijwel zonder uitzondering tegen een ongunstige wisselkoers.

Mensen betalen in Oslo vooral elektronisch. Contante betalingen zijn duidelijk in de minderheid. Omdat betalen met de pinpas voor Nederlanders ongunstiger is vanwege de transactiekosten die je vaak ook nog moet betalen per transactie, is het vaak het voordeligste om met je creditcard te betalen. Let ook hier wel goed op, want sommige creditmaatschappijen vragen ook nog transactiekosten omdat je met vreemde valuta betaalt. Met de creditcard kun je vaak ook kleine dingen zoals een flesje drinken, een tramkaartje of een ijsje betalen. Zelfs de een toiletbezoek op het station van Oslo kan met de pas betaald worden.

Als je contant geld op wilt nemen dan kun je bij redelijk veel geldautomaten terecht. De eerste geldautomaten tref je al aan in de aankomsthal van de luchthaven (als je met het vliegtuig arriveert). In de stad zelf zijn meer dan voldoende geldautomaten te vinden. Je bankpas moet op ‘Europa’ of ‘Wereld’ staan om te kunnen pinnen. Je kunt ook op verschillende plekken geld wisselen. Dit is vrijwel altijd ongunstiger dan het geld opnemen met een bankpas. Als ze geen commissie rekenen dan is de wisselkoers meestal ongunstig.

TIP: Wisselkoers berekenen en kronen bestellen
Wil je de huidige wisselkoers van de Noorse kroon ten opzichte van de euro berekenen? Gebruik dan de valutacalculator van GWK Travelex. Je ziet meteen hoeveel jouw euro waard is op reis. Je kunt via de site meteen je dollars bestellen, zodat je bij aankomst in Oslo niet eerst op zoek hoeft te gaan naar een geldautomaat. Ook voorkom je de stress dat het te druk is bij de geldautomaat, er geen geld in zit of je bankpas geweigerd wordt. Een vervelend feit is dat geldautomaten bij opnames in het buitenland vaak beperkt zijn in het maximumbedrag dat je per dag op kunt nemen. Dat is meestal een equivalent van ongeveer 250 tot 350 euro.

Bereken hier de wisselkoers van de euro tegen de Noorse kroon en bestel je kronen direct online.

Noorse kronen

Insecten

Hoewel Oslo een grote stad is en je er minder last van zult hebben dan in de vrije natuur van Noorwegen, zul je ook in Noorwegen te maken krijgen met insecten. Met name in de zomer en in het najaar zijn het vooral muggen en wespen die je het leven aardig zuur kunnen maken. Gebruik eventueel muggenwerende middelen. Ook zijn er zalfjes te koop die tegen de ergste jeuk helpen.

Internet

Via het mobiele netwerk heb je in Oslo over het algemeen een goede tot zeer goede internetverbinding. Binnen de Europese Unie kun je gewoon uit je normale internetbundel online gaan. Let op, er kunnen wel bepaalde restricties aan zitten. Controleer daarom altijd de voorwaarden van je provider. Als je in een hotel verblijft dan biedt die vaak ook gratis wi-fi aan, die in Oslo meestal van goede kwaliteit is. Ook veel bars, restaurants en zelfs winkels bieden hun klanten gratis internet.

Leidingwater

Het leidingwater in Oslo is van uitstekende kwaliteit. Het is de goedkoopste en een van de beste manieren om de dorst te lessen als je in Oslo bent. Op sommige plekken in Oslo heb je fonteintjes waar je gratis drinkwater ter beschikking hebt.

Gratis drinkwater in Oslo

Prijzen

Noorwegen is geen goedkope bestemming. Dat merk je natuurlijk ook in Oslo. Daar komt bij dat je in een hoofdstad of een toeristische bestemming vaak nog net iets meer betaalt dan op andere plekken. Een flesje water of gekoeld drinken in een winkel? Reken op 28 tot 40 kronen. Een niet-alcoholisch drankje in een bar of restaurant? Dan ben je al snel 40 tot 55 kronen kwijt. Een biertje bestellen op het terras? Reken op pakweg 70 tot 120 kronen. Voor grotere glazen (0,4 of 0,5 liter) en speciaalbieren ben je in de regel duurder uit dan voor een kleiner glas of ‘gewoon’ pils. Een softijsje kopen? Reken op 35 tot 50 kronen.

Uit eten is in vergelijking tot veel andere Europese bestemmingen ook geen goedkope bezigheid. En broodje en een bak koffie als ontbijt? 70 tot 120 kronen is normaal. Een warme lunch kost je al snel 200 tot 300 kronen en een simpel broodje minstens 100 kronen zonder een drankje. Het voordeel in Noorwegen is dat kraanwater gratis geschonken wordt en van prima kwaliteit is. Als je ’s avonds uit gaat eten dan mag je voor twee gangen rekenen op 300 tot 600 kronen. Het hangt er hierbij sterk vanaf hoe luxe de eetgelegenheid is en wat je bestelt. Wil je onder de 150 kronen eten dan ben je al bijna aangewezen op fastfoodzaken zoals McDonalds of döner kebab zaken. Ook bij foodtrucks lukt het om onder de 150 kronen te eten.

Regel je tours en tickets in Oslo

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Oslo bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Oslo.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Oslo
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Oslo via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Oslo via GetYourGuide

Taal

In Oslo (en de rest van Noorwegen) spreekt men Noors. Hoewel het voor Nederlanders lastig te verstaan is, zul je zien dat je uit geschreven teksten zoals menukaarten en borden op straat er wel vaak veel uit kunt halen. Gelukkig spreken veel mensen in Oslo ook redelijk goed tot zeer goed Engels.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Oslo (en de rest van Noorwegen) en Nederland of België. Oslo ligt immers in dezelfde tijdzone en kent een zelfde regeling van zomertijd en wintertijd zoals wij die kennen.

Veiligheid

Oslo behoort tot de meest veilige hoofdsteden van Europa. Dat betekent niet er niets kan gebeuren. Ook hier komt diefstal en zakkenrollerij voor. Als toerist zul je niet zo snel te maken krijgen met geweld.

Oslo is een veilige stad

Zomernacht

In de zomermaanden duren de dagen lang en de nachten kort. Sterker nog: al vanaf half mei tot eind juli wordt het ’s nachts gewoon niet meer echt donker. Het is een bijna surrealistisch beeld: na zonsondergang wacht je tot het pikdonker wordt en dat gebeurt niet. De stad blijft in een soort van twilight zone hangen totdat de zon alweer bijna opkomt. Wie er gevoelig voor is en slecht sluitende verduistering in de accommodatie heeft die kan daardoor een verstoorde nachtrust hebben. Hartje winter heb je het tegenovergestelde effect. Het wordt in december en januari laat licht en ook weer vroeg donker. De kortste dag (21 december) duurt korter dan zes uur.