Musea in Oslo

Museumliefhebbers die kunnen tijdens hun stedentrip naar Oslo kiezen uit een groot aantal musea die over totaal verschillende onderwerpen gaan. Noren zijn echte kunstliefhebbers wat zich uit in een aantal kunstmusea met boeiende collecties. Omdat Oslo de hoofdstad van Noorwegen is zijn er ook verschillende musea te bezoeken waarin de geschiedenis van de stad of het land belicht wordt.

Op deze pagina hebben we informatie geplaatst over een aantal musea in Oslo die de moeite waard kunnen zijn.

Nasjonalgalleriet

Liefhebbers van kunst, design en architectuur zijn in het ‘Nasjonalgalleriet’ van Oslo aan het juiste adres. Dit nationale museum heeft namelijk een uitgebreide collectie waarin deze drie peilers prachtig samenkomen. Nationaal Gallery heeft onder andere prachtige werken van Edvard Munch, Thomas Fernley en Christian Krohg tentoongesteld, die veel aandacht ontvangen. Behalve nationale kunstwerken zijn er ook een aantal internationale stukken aanwezig.

Nasjonalgalleriet is gevestigd aan de Universitetsgata te Oslo. Meer info vind je op hun website.

Norsk Folkemuseum

Op het schiereiland Bygdøy is een openluchtmuseum te bezoeken die bekend staat als Norsk Folkemuseum. De naam zegt het al, het betreft hier een museum die een beeld schetst van de Noorse bevolking. Je treft er traditionele huizen, een replica van een kerk uit de dertiende eeuw en nog meer dan honderdvijftig andere historische gebouwen. Het realistische beeld wat in het Norsk Folkemuseum geschetst wordt beslaat een tijdlijn vanaf 1500 tot het heden.

Bezoekersinfo is te vinden op de officiële website.

Norsk Folkemuseum in Oslo

Munchmuseum

Vier jaar na het overlijden van Edvard Munch werd zijn collectie kunst gedoneerd aan de stad Oslo. Deze collectie van meer dan elfhonderd schilderijen, bijna achtduizend tekeningen en dertien sculpturen zijn nu onderdeel van het Munchmuseum. Na het overlijden van de zus van Munch, werden hier nog eens prachtige stukken aan toegevoegd. Inmiddels spreken we van een uitmuntende collectie kunst die zeker de helft van al zijn werken beslaat. Andere werken van hem zijn ook in de Nasjonalgalleriet te bewonderen. Behalve als kunstschilder stond Edvard Munch ook bekend als lithograaf, graficus en liefhebber van houtsneden. Meer dan eens werden zijn eigen emoties en ervaringen gebruikt als inspiratie. Een bekend voorbeeld hiervan is ‘de Schreeuw’. In het Noors wordt dit werk betiteld als ‘Skrik’.

Meer info is te lezen op https://munchmuseet.no

Het Munchmuseum in Oslo

Frammuseum

De Noorse poolexpedities zijn de aanleiding geweest tot het openen van het Frammuseum in Oslo. Dit in 1936 geopende museum laat bezoekers kennis maken met het schip ‘Fram’ die de oversteek meerdere malen tot een succes heeft gebracht. En ook opgezette dieren die je op de noord- en zuidpool tegen kunt komen, zijn in het Frammuseum van dichtbij te bewonderen. Middels een ondergrondse tunnel vervolg je je route naar het Gjøa gebouw. Hier tref je een ander schip dat meermaals gebruikt is voor poolexpedities. Het eerste weekend van december staat traditioneel in het teken van de Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen.

De Fram in het Frammuseum

Astrup-Fearnleymuseum voor Moderne Kunst

Sinds 2012 is het Astrup-Fearnleymuseum voor Moderne Kunst gevestigd in een nieuw pand dat werd ontworpen door Renzo Piano, een Italiaanse architect. Het ontwerp maakt deel uit van het Tjuvholmen Icon Complex. Het park rondom het complex vormt volgens de architect een organisch spel van kanalen en bruggen, waartussen lanen liggen die een mooi decor vormen voor de sculpturen die er tentoongesteld worden. Het museum werd opgericht in 1993 dankzij de inzet van de Fernley familie, nazaten van een vroeger bekende scheepsmagnaat. De collectie van het Astrup-Fearnleymuseum voor Moderne Kunst bestaat vooral uit eigentijdse kunst van uiteenlopende artiesten die samen een internationaal geheel vormen. Bekende en minder bekende namen worden daardoor op inspirerende wijze samengebracht.

Meer info is te vinden op de officiële website.

Astrup-Fearnleymuseum voor Moderne Kunst

Holmenkollen Ski Museum

Waarschijnlijk is het Holmenkollen Ski Museum het hoogst gelegen museum van Oslo. Het werd namelijk gevestigd onder de Holmenkollen skischans. Dit naar eigen zegge oudste skimuseum van de wereld werd al opgericht in 1923 en verhuisde omstreeks 1951 naar deze huidige locatie. Het Ski Museum bestond destijds uit de privé collectie van Hjalmar Welhaven, een Noorse architect en tevens lid van de skivereniging Christiania Skibklub. Inmiddels laat de collectie de vierduizend jaar oude geschiedenis van het skiën zien. Hieronder bevinden zich ook ski’s van de koninklijke familie. Regelmatig zijn er ook wisselende tentoonstellingen te bewonderen.

Kon-Tiki Museet

Een ander interessant museum wat op het schiereiland Bygdøy is gevestigd, is het Kon-Tiki Museet. Dit museum laat je kennis maken met de Noorse antropoloog Thor Heyerdahl en diens opmerkelijke expeditiereizen. Hij was namelijk vooral geïnteresseerd in oude culturen en dan met name hun tactiek hoe zij met andere culturen in contact te komen. Te denken valt aan de eskimo’s en indianen en hoe zij zich bijvoorbeeld vanuit Zuid-Amerika in Polynesië konden vestigen. Vermoedelijk moest dit per vlot zijn gebeurd. Zijn constructie van een reis per vlot vond plaats in 1947. Deze expeditie noemde hij de Kon-Tiki. En dat vormt nu de naam van dit museum in Oslo. In het museum kun je allerlei details, films en documentatie van en over deze beroemde ontdekkingsreiziger en diens expedities bewonderen.

Ga naar de museum website voor alle bezoekersinfo.

Kon-Tiki Museet in Oslo

Naturhistorisk Museum

Het natuurhistorisch museum van Oslo wordt gezien als het grootste en tevens oudste museum over natuurlijke geschiedenis in Noorwegen. De oprichting vond omstreeks 1814 plaats toen een botanische tuin verbonden werd aan de universiteit van Oslo. Sindsdien is het uitgebreid en volgroeid tot een volwaardig natuurhistorisch museum. De collectie is verdeeld over drie secties, namelijk geologie ‘Stones and Bones’, zoologie en de botanische tuin. Het Naturhistorisk Museum van Oslo is te vinden in het stadsdeel Tøyen aan Sars’ Gate.

Vikingskipshuset

De eeuwenoude geschiedenis over Vikingen en hun kenmerkende Vikingschepen zijn bekende onderwerpen op de basisschool. Het heeft in Oslo in ieder geval geleid tot de opzet van het Vikingskipshuset museum op het schiereiland Bygdøy. Er zijn drie schepen die er tentoon worden gesteld. Dit zijn de Oseberg die gevonden werd in 1903, de Tune die gevonden werd in 1867 en de Gokstad die gevonden werd in 1879. Deze laatste wordt gezien als de meest complete en goed in tact gebleven Vikingschip. Andere voorwerpen die in het Vikingskipsjueset museum tentoon worden gesteld werden eveneens gevonden tijdens de opgravingen van de schepen.

Een ruim duizend jaar oud vikingschip in het Vikingskipshuset