Oslo bezoeken

Stel dat je besloten hebt om Oslo te bezoeken. Hoe lang moet je uittrekken voor je stedentrip? Waar kun je het beste overnachten? Hoe zit het met de prijzen? Waar kun je het beste winkelen? Waar moet ik verder rekening me houden tijdens mijn stedentrip in Oslo? Hoe zit het met het vervoer in Oslo?

Op deze pagina vind je informatie over van alles wat te maken heeft met het bezoeken van Oslo. Op onze pagina ‘handig om te weten‘ lees je nog meer handige weetjes over Oslo zoals taal, fooien, geld, tijdsverschil, veiligheid en meer praktische informatie.



Hoeveel dagen naar Oslo reizen?

Stel dat je de knoop doorgehakt hebt: je wilt Oslo bezoeken. Hoeveel dagen ‘moet’ je dan uittrekken voor een reis naar Oslo? Een vraag die natuurlijk geen eenduidig antwoord kent. Er zijn zoveel factoren die van toepassing zijn. Hoeveel dagen heb je ter beschikking? Hoe snel sla je je na aankomst door het tijdsverschil heen? Hoe goed ben je ter been? Hoe snel heb je door hoe het openbaar vervoer werkt? Wat zijn je interesses? Wat is je budget? Al dit soort zaken hebben invloed op het antwoord op de vraag hoeveel dagen je in Oslo nodig hebt.

Natuurlijk kun je Oslo in één dag bezoeken. Je kunt in principe iedere stad in de wereld in één dag bezoeken. Hoe groter de stad, des te langer de reistijden binnen de stad vaak zijn en des te minder dat je tijdens een dag kunt zien en doen. Met een goede planning kun je er natuurlijk een aantal leuke hoogtepunten uitpakken of er juist voor zorgen dat je een leuke mix van verschillende elementen samenstelt. Ook kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld het centrum van Oslo goed te bezoeken met daarbij de belangrijkste hoogtepunten en de rest eventueel voor een volgende keer te bewaren.

Ik heb als auteur voor Oslo voor beginners twee complete dagen in Oslo beleefd en beschreven met tijdlijn en veel foto’s. Bij Oslo in één dag: de highlights van Oslo heb ik me vooral gefocust op de belangrijkste bezienswaardigheden en musea van de stad. In het verhaal Oslo in één dag: een andere kant van Oslo heb ik getracht een wat andere kant van de stad op te zoeken. Zoals je zult zien zijn die twee dagen al genoeg om veel te zien van Oslo. Als je daar nog een halve dag voor of achter plakt dan kun je de laatste plekjes ook ng meepakken.

Op het moment dat je ook nog een fjordentocht wilt gaan doen dan moet een extra dag of in ieder geval halve dag ervoor uittrekken. Als je gewoon een goede kennismaking met Oslo wilt hebben waarbij je de meest interessante wijken bezoekt, een paar musea uitkiest, wat wit winkelen en ook nog wat tijd wilt spenderen in de horeca dan moet je daar een dag of twee tot drie voor uittrekken.

Een terras in zonnig Oslo

Vervoer in Oslo

Oslo is vrij compact, waardoor je heel veel te voet kunt doen. De belangrijkste bezienswaardigheden van Oslo liggen binnen loopafstand. Voor Bygdøy is het een ander verhaal. Daar kom je niet zomaar te voet. Ook is het handig om soms een stukje te overbruggen met het openbaar vervoer. Er zijn voldoende mogelijkheden om met de tram, metro of bus door Oslo te reizen. Naar Bygdøy kun je met de veerboot reizen.

Je kunt kaartjes voor het openbaar vervoer kopen bij de ticketautomaten die bij haltes en stations staan. Het reizen zonder geldig kaartje kan je op een hoge boete komen te staan als ze je betrappen. Vergeet vooral niet om even in te checken zodra je een vervoermiddel instapt. Als je meerdere ritten op een dag wilt maken (meer dan drie), dan kan het handiger en goedkoper zijn om een dagkaart voor het openbaar vervoer te kopen of een meerdaagse kaart. Je hoeft dan niet iedere keer losse kaartjes te kopen en bent ook nog eens voordeliger uit.

De hop on, hop off toeristenbus is geliefd onder toeristen

Redelijk wat toeristen kiezen voor de hop-on-hop-off toeristenbus om Oslo te verkennen. Deze dubbeldekkerbussen rijden een rondje langs de belangrijkste toeristische hotspots, musea en bezienswaardigheden van Oslo. Daarbij wordt er ook het schiereiland Bygdøy aangedaan. Binnen de geldigheid van je ticket (meestal 1 of 2 dagen) kun je onbeperkt in- en uitstappen. In het verhaal ‘Oslo in één dag: de highlights van Oslo‘ kun je zien hoe dat in zijn werk gaat.

RESERVEER HIER JE TICKETS VOOR DE OSLO HOP-ON-HOP-OFF BUS

Oslo is ook prima op de fiets te verkennen. Er is een stadsfietssysteem waarbij je voor een laag bedrag per dag iedere keer voor maximaal 45 minuten aaneengesloten een fiets mee kunt nemen. Je moet dan binnen drie kwartier de fiets terugplaatsen in één van de vele onbemande fietsstations in Oslo. Je kunt ook op een aantal verschillende plekken een fiets voor een hele dag (of meerdere dagen) huren. Dit zijn vaak betere fietsen. Er is dan vaak ook de mogelijkheid om in plaats van een normale stadsfiets een mountainbike of een fiets met elektrische ondersteuning te huren.

Huurfietsen in Oslo

Fietstocht met gids

Een leuke en boeiende manier om Oslo te ontdekken is door middel van een fietstour met een ervaren Engelstalige gids. Als je voor de ‘Highlights van Oslo’ fietstour kiest dan fiets je met een kleine groep en de gids langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Oslo. Deze tocht duurt drie uur inclusief stops voor uitleg of om foto’s te maken. Ook leuk is de ‘Oslo Compleet Fietstour’ waarbij je langs de oevers van de rivier Akerselva een andere kant van Oslo ontdekt, inclusief de indrukwekkende watervallen van Oslo.

Je kunt de Oslo fietstours boeken bij Baja Bikes. Vooraf reserveren is verplicht!

Fietstocht door Oslo met gids

Prijzen

Noorwegen is geen goedkope bestemming. Dat merk je natuurlijk ook in Oslo. Daar komt bij dat je in een hoofdstad of een toeristische bestemming vaak nog net iets meer betaalt dan op andere plekken. Een flesje water of gekoeld drinken in een winkel? Reken op 28 tot 40 kronen. Een niet-alcoholisch drankje in een bar of restaurant? Dan ben je al snel 40 tot 55 kronen kwijt. Een biertje bestellen op het terras? Reken op pakweg 70 tot 120 kronen. Voor grotere glazen (0,4 of 0,5 liter) en speciaalbieren ben je in de regel duurder uit dan voor een kleiner glas of ‘gewoon’ pils. Een softijsje kopen? Reken op 35 tot 50 kronen.

Overnachten in Oslo

In Noorwegen zijn veel dingen wat duurder dan we in Nederland gewend zijn. Dat geldt ook voor hotelovernachtingen. Voor Oslo scheelt het erg veel op welk moment je boekt en wanneer je naar Oslo wilt reizen. Als je vlak voor vertrek boekt voor populaire periodes dan kun je je rot schrikken van de prijzen. Bedragen van een paar honderd euro voor een driesterrenhotel zijn dan geen uitzonderingen en viersterrenhotels durven dan gerust meer dan 400-500 euro per nacht in rekening te brengen. Op tijd boeken is daarom het advies.

Als je een beetje gunstig wil zitten dan zijn er een paar opties. Boek je een hotel of appartement in de buurt van het station dan kun je te voet van het station naar je accommodatie lopen. Dat bespaart je weer het geld van een taxirit. Met een accommodatie in de buurt van de Karl Johans gate zit je ook bijna altijd goed. Als je eerst met de trein naar het station reist dan kun je dan daaruit prima met tramlijn 12 doorreizen naar je bestemming in het centrum. Wil je in de buurt zitten van de restaurants en terrasjes? Boek dan een accommodatie in Aker Brygge of Tjuvholmen. Het aanbod is daar niet erg groot, dus de prijzen kunnen er wat hoger liggen. Het zijn vooral appartementen die hier aangeboden worden.

Overnachten in Oslo, bijvoorbeeld in dit hotel

Winkelen

Oslo lijkt op het eerste gezicht geen echte winkelbestemming, maar dat kan toch best weleens meevallen. Natuurlijk heb je hier de grote winkelketens waar je zelden minder betaalt dan wanneer je soortgelijke goederen in Nederland zou kopen. Deze zaken zitten vooral aan en rond de Karl Johans gate. Er zijn echter ook zat andere leuke winkeltjes te vinden, bijvoorbeeld in de wijk Grünerløkka waar je onder andere leuke vintagewinkeltjes kunt vinden. Leuk kunnen winkelen betekent immers niet voor iedereen dat het ook voordelig moet zijn. Waar de een vooral jaagt op de beste koopjes, daar is de ander vooral op zoek naar leuke unieke dingen om aan te schaffen. Denk hierbij aan de typische Noorse gebreide truien, vesten en handschoenen. Maar ook aan de overheerlijke Noorse delicatessen die je in verschillende speciaalwinkels kunt kopen. Natuurlijk ontbreekt hier de Noorse zalm niet, maar ook producten van walvis of rendieren zijn erg geliefd om mee te nemen.

Wat winkelen in Oslo trouwens financieel een stuk interessanter maakt is het belastingvrij shoppen. Bij winkels die aan het taxfreestelsel meedoen kun je over je aankopen de BTW terugkrijgen. Die kan oplopen tot 19% en dat is toch wel de moeite. Je moet dan per winkel wel een minimumbedrag uitgeven (315 NOK of 290 NOK voor levensmiddelen) en om een Global Refund Cheque vragen. Hiermee kun je op de luchthaven, in de veerbootterminal of bij de grotere grensposten de BTW terugvragen. Daar zijn wel een paar voorwaarden aan verbonden. Zo moet je dit binnen vier weken na aankoop doen, moet je aantoonbaar buiten Scandinavië wonen en moet alles onaangebroken en ongebruikt in de originele verpakking zitten.

winkelen in Oslo

Eten

Je kunt in Oslo prima eten. De Noorse keuken is vrij eenvoudig en van nature aan de stevige kant. Typisch Noors eten zul je in de restaurants in het centrum echter niet zoveel aantreffen. Hier is er vooral sprake van een internationale mengelmoes van keukens, waarbij pizza en hamburgers erg populair zijn. Ook andere keukens zoals sushi, Thais, Chinees en Indiaas doen het goed in Oslo. Wat je vooral ziet is fushion cooking. Dus buitenlandse gerechten gebaseerd op typisch Noorse ingrediënten. Het culinaire landschap in Oslo begint steeds gevarieerder en uitdagender te worden.

Uit eten is in vergelijking tot veel andere Europese bestemmingen geen goedkope bezigheid. Een broodje en een bak koffie als ontbijt? 70 tot 120 kronen is normaal. Een warme lunch kost je al snel 200 tot 300 kronen en een simpel broodje minstens 100 kronen zonder een drankje. Het voordeel in Noorwegen is dat kraanwater gratis geschonken wordt en van prima kwaliteit is. Als je ’s avonds uit gaat eten dan mag je voor twee gangen rekenen op 300 tot 600 kronen. Het hangt er hierbij sterk vanaf hoe luxe de eetgelegenheid is en wat je bestelt. Wil je onder de 150 kronen eten dan ben je al bijna aangewezen op fastfoodzaken zoals McDonalds of döner kebab zaken. Ook bij foodtrucks lukt het om onder de 150 kronen te eten. Deze mobiele eetzaken zijn steeds populairder aan het worden in Oslo. De prijs-kwaliteitverhouding is er over het algemeen uitstekend.

Eetstalletjes in Oslo

Regel je Oslo tickets en tours

Via gespecialiseerde websites zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Oslo bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Oslo.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Oslo
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Oslo via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Oslo via GetYourGuide