Reizen naar Oslo

Oslo is het handigste en snelste te bereiken via de lucht. Dat komt omdat je deels over water naar Noorwegen moet reizen, of je moet wat omrijden. In principe kun je Kopenhagen en Malmö naar Oslo rijden zonder dat je een veerboot hoeft te gebruiken. Je bent dan vanuit Amsterdam ruim 1500 kilometer onderweg, waar je exclusief de stops minstens 15 tot 17 uur over doet. In de praktijk betekent dit een rit die je over twee dagen moet verspreiden. Ongeveer net zo veel tijd ben je kwijt als je de kortst mogelijke route pakt en in het noorden van Denemarken met de veerboot de oversteek maakt. Je rijdt dan wel minder kilometers: ongeveer 1260-1270 kilometer vanuit Amsterdam. Dit zijn grofweg de twee opties voor wie met de eigen auto, camper of motor naar Oslo wil reizen. Als je meer van Noorwegen of Scandinavië wilt zien dan is zul je hier vrij gemakkelijk voor kiezen.

Aankomst op de luchthaven van Oslo

Met de trein naar Oslo reizen kan ook. Dit zijn niet de meest eenvoudige reizen, omdat je geregeld over moet stappen en vrij lang onderweg bent. Reken op ongeveer 22 tot 26 uur aan reistijd. De route is niet dermate inspirerend dat dit een reden zou zijn om met de trein naar Oslo te reizen. Als je nou echt geen andere keuze hebt omdat je extreme vliegangst hebt en niet met de auto kunt of wilt reizen, dan blijft de trein als optie over.

Zoals al hierboven beschreven: het vliegtuig is het meest efficiënte en vaak ook het meest goedkoper middel om in Oslo te geraken. Reis je met meerdere (vier tot vijf) mensen en zijn de vliegtickets op dat moment duur, dan kan de auto een voordeliger alternatief zijn. KLM, Norwegian en SAS bieden rechtstreekse vluchten aan tussen Amsterdam Schiphol Airport en Oslo Airport Gardermoen. In pakweg anderhalf uur overbrug je de afstand van ongeveer duizend kilometer. Een rechtstreeks retourticket begint bij ongeveer 150 tot 200 euro. Als je vrij laat bent met boeken dan kan dit aardig oplopen. Dat geldt zeker voor vliegtickets met gunstige vertrektijden, op drukkere dagen en tijdens schoolvakanties.

Vliegen naar Oslo

Luchthaven Oslo Gardermoen ligt ongeveer vijftig kilometer ter noorden van het centrum van Oslo. Het vliegveld ligt bij het dorpje Gardermoen, wat meteen de naam van de luchthaven verklaart. Oslo Gardemoen is een moderne luchthaven met alle nodige faciliteiten die je bij een hedendaags passagiersvliegveld mag verwachten. Er zijn vier manieren om van het vliegveld naar de stad te reizen. De duurste optie is de taxi, zeker als je maar met één of twee personen reist. Het voordeel van de taxi is dat deze je meteen bij je eindbestemming in Oslo afzet.

De meeste mensen kiezen voor de trein als vervoersmiddel tussen de luchthaven en de stad. De normale trein is snel en goedkoop. Je reist in 22-23 minuten naar treinstation Oslo S. De hogesnelheidstrein Flytoget is iets sneller, maar ook een stuk duurder. Het voordeel van de Flytoget is dat deze overdag iedere tien minuten vertrekt. Met de bus kan ook: de Flybussen brengt je in ongeveer 45 minuten naar het busstation van Oslo. De prijs is hoger dan de normale trein, die sneller is dan de bus.

Met de Flytoget kun je van het vliegveld naar de stad reizen