Als je naar Oslo reist dan krijg je te maken met een gematigd zeeklimaat. Binnen de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger is dit het Cfb-klimaat. Dit is hetzelfde klimaattype waar we in Nederland mee te maken hebben. Het enige verschil is dat het in Oslo gemiddeld koeler is dan bij ons. Dat is vooral zo in de winter. In de zomermaanden scheelt het amper met Nederland. Op het moment dat er boven Scandinavië een sterk hogedrukgebied ligt dan kan het weer in Oslo stabieler zijn dan bij ons. Soms kun je dan een week of zelfs langer te maken hebben met warm en zonnig zomerweer. In de winter kan zo’n zelfde hogedrukgebied juist zorgen voor een langere periode met kou waarbij het kwik gedurende het hele etmaal niet boven het vriespunt uitkomt.
Oslo weer en klimaat
Houd rekening met verschillende weersomstandigheden
Inpakken voor een reis naar Oslo is dat je rekening moet houden met uiteenlopende weersomstandigheden. Binnen een etmaal kunnen de temperaturen flink uiteenlopen, maar ook binnen opeenvolgende dagen kunnen er soms grote verschillen in weerbeeld zijn. Het is soms erg lastig om het weer goed te voorspellen voor Oslo. Zo kunnen de meteorologen met name in het voor- en najaar er soms met de kortetermijnvoorspelling al goed naast zitten en is de lange termijn soms helemaal lastig. Een verschuiving van een hogedrukgebied of een lagedrukgebied van een paar honderd kilometer kan veel invloed hebben op het weer in Oslo. Het advies om in elk seizoen rekening te houden met de nodige variabelen in het weer. Natuurlijk heb je geen snowboots nodig in de zomer en kun je je korte broek voor de wintermaanden thuislaten. Voor de rest is het wel handig dat je altijd kleding bij je hebt waarmee je je in lagen kunt kleden.
Temperaturen
Zoals in de introductie al geschreven is Oslo amper koeler dan Nederland, ondanks dat deze Noorse hoofdstad noordelijker ligt. In de zomermaanden zijn de verschillen miniem, in het voor- en najaar is het in Oslo gemiddeld enkele graden koeler dan in Nederland en in de winter is het in Oslo aanzienlijk kouder. De kans dat de wind dan uit de koelere noordelijke of oostelijke regionen waait is dan ongeveer veertig procent. De temperaturen kunnen daardoor soms een redelijke va maken. Zeker op het moment dat lagedrukgebieden boven het westen of centrale deel van Europa liggen, dan is er een grotere kans op een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië. Dat leidt vaak tot koel winterweer. In het voorjaar zie je soms grote variaties in de temperaturen. Zo kun je dagen hebben met matige of zelfs strenge vorst in de nacht en temperaturen die overdag amper of zelfs niet boven het vriespunt uitkomen. Daartegenover staat dat je vooral in mei langere periodes met warmer en zonnig weer kunt hebben. Zo is het in de tweede helft van mei 2018 vrijwel continu droog, zonnig en warm tot zeer warm geweest.
Neerslag
Jaarlijks valt er in Oslo tussen de 750 en 800 millimeter neerslag. Hiermee behoort Oslo tot de drogere steden van Noorwegen. De hoeveelheid komt een beetje overeen met wat er in Nederland valt. Wel is de kans op extreme regenval (veel regen in korte tijd) in Oslo kleiner dan bij ons. De regen valt ook redelijk verspreid over het jaar. Er is geen sprake van een duidelijk nattere of drogere periode. Wel zie je vaak dat de zomermaanden en het najaar iets natter zijn dan de winter en het voorjaar. Vanaf half oktober is er een kans dat de neerslag in de vorm van (natte) sneeuw of andere winterse neerslag valt. Van eind december tot begin februari valt gemiddeld bijna de helft van de neerslag in de vorm van sneeuw, natte sneeuw, ijzel of hagel.
Zonneschijn
Je kunt op twee manieren naar het aantal uren zonneschijn kijken. Hiermee wordt het aantal uren bedoeld dat de zon ongehinderd door wolken of mist Oslo bereikt. De meest gehanteerde manier is kijken naar het absolute aantal zonne-uren. Dat ligt in de maanden juni en juli veruit het hoogste: zo ongeveer 245 tot 250 uur per maand. De maanden december en januari zijn dan duidelijk het somberste met gemiddeld ongeveer 35 tot 40 uur zonneschijn per maand. Dat is maar iets meer dan een uurtje per dag. Als je echter weet dat de verschillen in aantal uren daglicht (de tijd tussen zonsopkomst en zonsondergang) in Oslo vrij groot zijn, dan zet dit de cijfers in een iets ander perspectief.
Op de kortste dag van het jaar, 21 december, is er sprake van 5 uur en 54 minuten daglicht. Op 21 juni, wat de langste dag van het jaar is, mag je rekenen op 18 uur en 50 minuten daglicht. Dat is ruim drie keer zoveel. Als je naar de relatieve cijfers kijkt wat betreft het aantal uren zonneschijn dan zijn de verschillen tussen zomer en winter dan ook beduidend minder. In de zomer is er ongeveer 44-45 procent van de tijd sprake van zonnige weersomstandigheden terwijl dit in de somberste wintermaanden ongeveer 19-20 procent is. In februari is dit al bijna dertig procent, terwijl het absolute aantal zonne-uren in die maand net boven de zeventig ligt.
Klimaatstatistieken
Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Oslo zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Oslo. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.